poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pasztet Świąteczny z trzech mięs

Hej Mamuśki!

Tak, jak obiecałam- wyborny pasztet przepisu mojej kochanej Rodzicielki! ;) <3 Jest przepyszny, łatwy w przygotowaniu, bezpieczny dla karmiących Mam i zdrowy! J



Potrzebujemy (przepis na całą foremkę „keksową”):
-około 50 dag wątróbki drobiowej,
- około 50 dag wołowiny (tzw. „zrazówki”),
- około 50 dag filetu z drobiu,
- 3 jaja,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 marchewki,
- 1 mały seler,
- 1 pietruszka (korzeń),
- ½ szklanki suszonych śliwek lub suszonej żurawiny,
- pieprz (ziarna, 6-7 sztuk),
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka oliwy,
- sól do smaku


Jak to zrobić:
- gotujemy wszystkie mięsa razem, około 55 minut razem z warzywami w lekko osolonej wodzie, z liściem laurowym i pieprzem (warzywa wyciągamy po około 20 minutach),
- po ugotowaniu wyciągamy warzywa i mięsko (nie wylewamy jeszcze wywaru- przyda się do rozrzedzenia masy, żeby pasztet nie był suchy),
- mięso i warzywa razem- blendujemy, następnie dodajemy jajka, płatki owsiane, suszone śliwki  (kroimy) lub żurawinę, oliwę z oliwek i przyprawy (bez liścia laurowego i ziarenek pieprzu)- wszystko razem mieszamy (jeżeli masa będzie za gęsta dodajemy około ½ szklanki naszego wywaru),
- formę wykładamy folią aluminiową i układamy w niej naszą masę,
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy przez 60-70 minut.



Czekamy aż ostygnie i jemy!!! :D Smacznego Kochane!!! J


Pozdrawiam Świątecznie! J

Dietetyczna Mama ;)




P.S.
Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej strony: www.facebook.com/dietetycznamama
Wszystkie te  z Was, które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam do czytania wcześniejszych postów (zaczynając od lipca). Znajdziecie tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne, zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J