poniedziałek, 21 października 2013

Przepyszne PIECZONE placki ziemniaczane z aromatycznym sosem grzybowym z kurczakiem

Witajcie Brzuchatki! J
W dzisiejszej kuchni Dietetycznej Mamy polecam Wam alternatywną wersję placków ziemniaczanych. Kto powiedział, że to dobrze wszystkim znane danie, musi być zawsze smażone na hektolitrach oleju? Nasza wersja będzie zdrowa, przesmaczna, chrupiąca i bez grama tłuszczu! J Co Wy na to? Do dzieła!


Do przyrządzenia placków ziemniaczanych dla dwóch osób potrzebujemy:
  • ·         ZIEMNIAKI (6 średniej wielkości)- bogate źródło potasu oraz jeden z naszych wybawicieli od zgagi! (mają działanie alkalizujące- łagodzące objawy zgagi),
  • ·         ½ CEBULI – ma właściwości antybakteryjne (warto ją jeść szczególnie w okresie przeziębień),
  • ·         2 JAJKA – doskonałe źródło pełnowartościowego białka (o optymalnej zawartości aminokwasów egzogennych) oraz witamin i składników mineralnych!!! J
  • ·         PRZYPRAWY- sól, pieprz, bazylia i oregano (do smaku) lub zioła prowansalskie 

Jak to zrobić:1.  Obieramy i trzemy ziemniaki.
2. Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do ziemniaków.
3. Do całości dodajemy dwa jajka i przyprawy.4.  Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej rękami).5.   Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.6.   Na blachę rozkładamy papier do pieczenia, następnie układamy na nim uformowane placki (wielkości ¾ naszej dłoni; starajcie się formować nie za grube placki, aby ziemniaki dokładnie się upiekły i nie były surowe w środku).7.   Nasze placki wstawiamy do piekarnika na ok. 35- 40 minut (po wyciągnięciu z piekarnika powinny mieć piękny rumiany kolor i być chrupiące).



Sos pieczarkowy z kurczakiem (dla dwóch osób)
Potrzebujemy:
  • ·         ½ PIERSI Z KURCZAKA- źródło pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczu! J

  • ·         250 gramów PIECZAREK- są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego (choć nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych), zawierają selen, potas i magnez w porównywalnych ilościach do innych warzyw! J

  • ·         ½ CEBULI

  • ·         ½ OPAKOWANIA ŚMIETANY LUB JOGURTU NATURALNEGO (w zależności od tego, czy przybieramy prawidłowo na wadze lub za mało- wtedy możemy wybrać śmietanę; natomiast jeżeli  troszkę się zapomniałyśmy i nasza waga „rośnie w oczach”- lepiej zdecydujmy się na jogurt)- cenne źródło wapnia!!! (tak potrzebnego dla prawidłowego rozwoju kości) oraz produkt świetnie regulujący pracę naszych jelit, ze względu na zawartość bakterii probiotycznych.

  • ·         Sól i pieprz (do smaku)

  • ·         Łyżeczka mąki pszennej


Jak to zrobić:
1.       Na patelnię wlewamy  ½ szklanki wody, dodajemy sól i pieprz.2.       Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka- gotujemy około 5 minut.3.       Kroimy pieczarki oraz cebulę w kostkę i dodajemy do mięsa. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut.4.       Dodajemy łyżeczkę mąki i całość mieszamy (zagęszczamy). Odkładamy na bok, aby troszkę przestygło (na około 3-5 minut).5.       Na sam koniec powolutku (cały czas delikatnie mieszając) dodajemy jogurt lub śmietanę.

Kiedy sos będzie już gotowy, możemy posypać go posiekaną pietruszką lub koperkiem! (Doda naszej potrawie piękny wygląd i pyszne walory smakowe!) J


Po wyciągnięciu placuszków z pieca- polewamy je przygotowanym, aromatycznym sosem!
Mmmmm…. Przepyszne!!!

Smacznego Kochane!

Pozdrawiam,

Dietetyczna Mama ;)

P.S.
W razie pytań, zapraszam na www/facebook.com/dietetycznamama