poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Obiadowe szaleństwo!

Hej Kochane!

Dzisiaj kulinarnie… ;) Powiem więcej- obiadowo! :D


Chciałabym zaproponować Wam MAKARON ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I FETĄ… Jest naprawdę meeega!!!


Czas przygotowania dania- chwila moment!  ;)



Potrzebujemy:

- makaron pełnoziarnisty (ja wybrałam wstążki- szklanka)- bogate źródło błonnika, witamin z grupy B oraz energii,

- piękny kawałek łososia (wielości dłoni) – bardzo dobrej jakości białko o tłuszcze z rodziny omega-3,
- szpinak (2 szklanki świeżego, tzw. „babe”)- źródło żelaza i innych cennych mikro i makroelementów,

- czosnek
(ząbek)– nasz naturalny lek

- feta (plaster 2cm x 4cm)- białko i wapń
- łyżka oliwy z oliwek – dostarczy nam niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych





Jak to zrobić:
- gotujemy osobno makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
- na patelni rozlewamy oliwę, wyciskamy czosnek, przez 2 minutki podsmażamy naszego łososia,
- następnie wrzucamy do niego i dusimy nasze liście szpinaku,
- kiedy szpinak już będzie gotowy (liście znacznie zmniejszą swoją objętość) dodajemy trochę pieprzu i kruszymy fetę.

GOTOWE! Zdrowy i przesmaczny obiad! J

Smaczności!


Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyczna Mama ;)





P.S.
Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej strony: www.facebook.com/dietetycznamama
Wszystkie te  z Was, które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam do czytania wcześniejszych postów (zaczynając od lipca). Znajdziecie tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne, zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J