Moje Drogie,
przedstawiam Wam moje ulubione śniadanie- OMLET
OWSIANY!!! Jest przepyszny, zdrowy, pożywny, doskonały przy problemach z zaparciami
oraz zawierający mnóstwo witamin i składników mineralnych! A co najważniejsze,
na jego wykonanie nie potrzebujemy więcej niż 10 min!
Oto lista potrzebnych produktów:
- 2 łyżki otrębów (są kopalnią składników mineralnych i witamin!!! Zawierają żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk oraz spore ilości witaminy E, B1, B3, B6 oraz kwasu foliowego, a do tego wszystkiego genialnie regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom! )
- 2 łyżki otrębów (są kopalnią składników mineralnych i witamin!!! Zawierają żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk oraz spore ilości witaminy E, B1, B3, B6 oraz kwasu foliowego, a do tego wszystkiego genialnie regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom! )
- 2 łyżki płatków owsianych (podobnie jak otręby, zawierają
mnóstwo witamin i składników mineralnych! Są bogatym źródłem również żelaza,
fosforu, magnezu i kwasu foliowego, są też bardzo dobrym źródłem błonnika
pokarmowego)
- 1 jajo (produkt ten jest jednym z cenniejszych produktów,
które możemy spożyć! Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera
mnóstwo witamin i składników mineralnych! Zawiera spore ilości witaminy A i D
oraz jest bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza!)
- mieszanka orzechowo- owocowa-> 1 łyżka (mieszankę najlepiej zrób ją sobie
sama, tak jak ja. Do dużego naczynia wrzucam opakowanie pestki dyni oraz
słonecznika, do tego orzechy arachidowe, rodzynki i suszona żurawina- wymieszaj
wszystko i Twoja własna mieszanka jest już gotowa! J nie tylko reguluje ona
perystaltykę jelit –suszone owoce- ale i dostarcza Ci dobrego białka i dobrych
kwasów tłuszczowych- orzechy i pestki)
- gorące: mleko lub woda -1/4 szklanki (sprawi, że płatki
napęcznieją i będą dużo smaczniejsze, niż w wersji surowej)
- łyżka oliwy z oliwek- cenne źródło nienasyconych kwasów
tłuszczowych świetnych dla rozwoju mózgu oraz zachowania prawidłowego profilu
lipidowego (tzn. utrzymaniu w ryzach
cholesterolu)
-owoce!!! - ja wybrałam borówki (bogate źródło witaminy C
oraz antyoksydantów) oraz mango (bogate w błonnik pokarmowy i witaminę C),
natomiast Ty możesz wybrać takie owoce, jakie akurat będziesz miała pod ręką
(byle świeże!) J
Jeżeli jesteś łasuchem, a gotowe danie wydaje Ci się za mało
słodkie- możesz posmarować omlet łyżeczką niskosłodzonego (nie „light”) dżemu o
ulubionym smaku ;)
Jak to zrobić? Banalnie proste! :
1) do jednej miseczki wsyp płatki owsiane, otręby i mieszankę orzechowo- owocową i zalej gorącym mlekiem lub wodą (odstaw na 1-2 min),
2) po tym czasie dodaj do miseczki całe jajo i wszystko dokładnie wymieszaj,
3) wlej na patelnię oliwę, następnie przenieś zawartość miseczki na patelnię tworząc placuszek,
4) podsmaż 45 sekund- minutę z każdej strony, następnie przełóż na talerz, dodaj owoce i już!
1) do jednej miseczki wsyp płatki owsiane, otręby i mieszankę orzechowo- owocową i zalej gorącym mlekiem lub wodą (odstaw na 1-2 min),
2) po tym czasie dodaj do miseczki całe jajo i wszystko dokładnie wymieszaj,
3) wlej na patelnię oliwę, następnie przenieś zawartość miseczki na patelnię tworząc placuszek,
4) podsmaż 45 sekund- minutę z każdej strony, następnie przełóż na talerz, dodaj owoce i już!
SMACZNEGO!!!
Pozdrawiam,
Dietetyczna Mama;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz