W organizmie dorosłego człowieka, kwas foliowy odpowiada m.in. za nasze samopoczucie psychiczne, ale przede wszystkim wpływa na stan i rozwój komórek oraz system nerwowy, a także pobudza procesy krwiotwórcze (przede wszystkim powstawanie czerwonych krwinek), zapobiegając anemii.
U naszego Maluszka pełnie jeszcze ważniejsze role:
- odpowiada za prawidłowy rozwój cewy nerwowej (nieprawidłowy rozwój prowadzi do bezmózgowia czy też rozszczepu kręgosłupa),
- wpływa także na prawidłowe przekazywanie cech dziedzicznych.
Dlaczego suplementacja jest ważna, skoro występuje on również naturalnie w żywności?
Ponieważ kwas foliowy jest wyjątkowo wrażliwy na wysoką temperaturę oraz na samo przechowywanie (zawartość tej witaminy w produkcie zmniejsza się aż o 50%!).
Nie zmienia to faktu, że jeżeli jesteście aktywne, dobrze, żebyście zwróciły uwagę także na produkty bogate w kwas foliowy. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie (jej nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z potem oraz moczem), nie musicie obawiać się, że "zjecie" jej za dużo :)
Oto lista produktów najbogatszych w kwas foliowy:
otręby pszenne, drożdże, soja, płatki kukurydziane wzbogacane, groch, fasola biała, szpinak, brukselka, brokuły, szparagi, jaja kurze, awokado, płatki owsiane, orzechy laskowe, świeży sok pomarańczowy, cieciorka, buraki, kiełki.
Życzę smacznego i nie żałujcie sobie zieleninki... ;)
Pozdrawiam,
Dietetyczna Mama ;)
(Zdjęcia- źródło ogólnodostępne w internecie:
-http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/ciaza/kwas_foliowy_w_ciazy.html,
-http://urodaizdrowie.pl/co-to-jest-kwas-foliowy-i-dlaczego-warto-go-wprowadzic-do-diety)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz