Hej Miłośniczki zdrowego jedzonka!
Dzisiejszy przepis- PULPECIKI RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ PĘCZAK,
czyli genialny i superpyszny pomysł na obiad!
Panienki, przyznam szczerzę, że z drżeniem serca zabrałam
się za przygotowywanie owych pulpecików, ponieważ nigdy wcześniej ich nie
robiłam- i to był błąd! ;)
Wyszły naprawdę
genialne, bardzo delikatne i co najważniejsze, smakowały również moim
najbliższym (a to właśnie oni są moimi najsurowszymi krytykami i co
„gorsza”, zawsze walą prawdę między oczy;), a tym razem- głównie słyszałam
słowa zachwytu, a skoro tak, musiałam szybciutko podzielić się z Wami moim
przepisem;))!
Może to być również
świetny obiad dla Waszych, już troszkę starszych,
Dzieciaczków. Zamiast przygotowywać im panierowane paluszki rybne, w
których zawartość ryby wynosi tyle, co kot napłakał,
lepiej przygotować samemu zdrowe i w stu procentach przygotowane z ryby
pulpeciki. J
Do moich „pierworodnych” ;) jako rybkę wybrałam mintaja,
ale równie dobrze może to być np. dorsz, czy sola… nie jestem pewna jak
zachowałby się łosoś, ale przetestuję i dam znać ;)
Zatem, Kochane moje, do przygotowanie pulpecików
potrzebujemy:
- solidny kawał ryby (filet!, w moim przypadku, jak już wspominałam- mintaj)-ilość- jak 4 zaciśnięte pięści,
- otręby- 3 łyżki,
- płatki owsiane- 3 łyżki (jeżeli nasze „rybiszcze” będzie za luźne, nie nadające się jeszcze na patelnie dodajemy po łyżce otrąb i płatków owsianych aż osiągnie pożądaną konsystencję),
- 2 całe jajka,
- pęczek koperku,
- ½ cebulki- drobniutko pokrojonej,
- sól, pieprz, zioła do smaku J
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do podsmażenia
- solidny kawał ryby (filet!, w moim przypadku, jak już wspominałam- mintaj)-ilość- jak 4 zaciśnięte pięści,
- otręby- 3 łyżki,
- płatki owsiane- 3 łyżki (jeżeli nasze „rybiszcze” będzie za luźne, nie nadające się jeszcze na patelnie dodajemy po łyżce otrąb i płatków owsianych aż osiągnie pożądaną konsystencję),
- 2 całe jajka,
- pęczek koperku,
- ½ cebulki- drobniutko pokrojonej,
- sól, pieprz, zioła do smaku J
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do podsmażenia
Jak to zrobić:
- rybkę, otręby, płatki owsiane i jajka wrzucamy do wysokiego naczynia, następnie używając blednera tworzymy z nich pastę na wzór tej w paluszkach rybnych;),
- następnie do naszej masy dodajemy posiekany koperek, cebulkę i przyprawy,
- całość mieszamy i formujemy niewielkie (lekko spłaszczone) pulpeciki wielkości ½ pięści,
- wrzucamy na patelnię, na której jest już rozgrzany tłuszcz,
- obsmażamy na średnim ogniu (płytę indukcyjną miałam ustawioną na 7 z 9-moc ;)) po 2-3 minuty z każdej strony J
i już! Teraz jeszcze sos… ;)
Sos koperkowy do
rybki- składniki:
- pęczek koperku,
- łyżka dobrego masła,
- siemię lniane mielone- używane do zagęszczenia sosu- jak mąka (dodajemy tyle, żeby osiągnąć zadowalającą gęstość;)),
- sól, pieprz,
-jogurt naturalny,
-woda.
- pęczek koperku,
- łyżka dobrego masła,
- siemię lniane mielone- używane do zagęszczenia sosu- jak mąka (dodajemy tyle, żeby osiągnąć zadowalającą gęstość;)),
- sól, pieprz,
-jogurt naturalny,
-woda.
Przygotowanie:
-na patelnię nalewamy około 2 szklanki wody, pozwalamy jej się zagotować,
- następnie dodajemy do niej masło, sól i pieprz,
- odlewamy trochę naszego roztworu do kubeczka i dodajemy stopniowo siemię lniane- cały czas powolutku mieszając,
- kiedy konsystencja będzie taka jaką lubimy, powoli przelewamy miksturę na patelnię- cały czas mieszając,
- jeżeli gęstość jest ok, odkładamy patelnię na bok, znowu przelewamy część roztworu do kubeczka i tym razem dodajemy jogurt (duuuużo!;)) i podobnie jak z siemieniem lnianym, mieszamy i przelewamy całość na patelnię,
- na koniec dodajemy posiekany koperek! :D
-na patelnię nalewamy około 2 szklanki wody, pozwalamy jej się zagotować,
- następnie dodajemy do niej masło, sól i pieprz,
- odlewamy trochę naszego roztworu do kubeczka i dodajemy stopniowo siemię lniane- cały czas powolutku mieszając,
- kiedy konsystencja będzie taka jaką lubimy, powoli przelewamy miksturę na patelnię- cały czas mieszając,
- jeżeli gęstość jest ok, odkładamy patelnię na bok, znowu przelewamy część roztworu do kubeczka i tym razem dodajemy jogurt (duuuużo!;)) i podobnie jak z siemieniem lnianym, mieszamy i przelewamy całość na patelnię,
- na koniec dodajemy posiekany koperek! :D
Najbliższym zaserwowałam do tego kaszę pęczak <3
i mizerię (z jogurtem naturalnym i bez śmietany oczywiście;)).
Życzę smacznego i strasznie jestem ciekawa Waszych opinii! J
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyczna Mama ;)
P.S.
Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej strony: www.facebook.com/dietetycznamama
Wszystkie te z Was,
które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam
do czytania wcześniejszych postów
(zaczynając od lipca). Znajdziecie
tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne,
zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz