Hej Królewny! J
Mamy truskawkowy sezon, więc muszę wrzucić również coś
pysznego, szybkiego w przygotowaniu i zdrowego związanego z tymi zacnymi
owocami… ;)
Ale przed tym- dlaczego warto jeść truskawki:
- są przyjacielem wszystkich dbających o linię, ponieważ są niskokaloryczne (100 gramów to zaledwie 28 kcal!),
- są przyjacielem wszystkich dbających o linię, ponieważ są niskokaloryczne (100 gramów to zaledwie 28 kcal!),
- wbrew pozorom są całkiem niezłym źródłem żelaza, kwasu foliowego i
witaminy C,
- działają moczopędnie, pomagając w ten sposób pozbyć się
nadmiaru wody z organizmu (żegnaj wodny cellulicie! ;) ),
- za sprawą swoich drobnych pesteczek bardzo ładnie regulują pracę naszych jelit,
- zawierają tzw. fitocydy, które mają działanie bakteriobójcze (podobnie jak czosnek czy cebula).
Samo zdrowie- o
ile wybieramy te nasze, Polskie! ;)
A teraz do rzeczy… Może to ze względu na moją Córcie, a może
ze względu na sentyment do tamtych czasów, w każdym razie, ostatnio sporo moich
wariacji kulinarnych związanych jest z kuchnią, jaką pamiętam z czasów
przedszkolnych… Tak też będzie i dzisiaj…
Czy pamiętacie smak
kaszki z syropem z czasów, kiedy skakałyście jeszcze z koleżankami w gumę? :D
To była moja inspiracja… ;) jednak i to proste danie musiałam przygotować
„my way” ;)
Moją wersją kaszki przedszkolnej jest – eko kaszka manna z musem truskawkowym!
<3
Jak to zrobić?
Banalnie proste!
Banalnie proste!
Potrzebujemy:
- szklankę truskawek,
- łyżkę mielonego siemienia lnianego,
- ½ filiżanki eko kaszki mannej,
- 1 (solidną) łyżkę miodu,
- ½ szklanki mleka,
- wodę (jako uzupełnienie płynu).
- szklankę truskawek,
- łyżkę mielonego siemienia lnianego,
- ½ filiżanki eko kaszki mannej,
- 1 (solidną) łyżkę miodu,
- ½ szklanki mleka,
- wodę (jako uzupełnienie płynu).
- nalewamy wodę i mleko do garnka, czekamy aż się zagotują,
- następnie dodajemy, powoli mieszając, eko kaszkę manną (i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu),
- po zagotowaniu odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby trochę wystygło (dodawanie miodu do gorącej kaszki mija się z celem, ponieważ ciepło niszczy wartościowe składniki miodu),
- po wystygnięciu dodajemy miód i mieszamy,
- w czasie gotowania się kaszki przygotowujemy nasze truskawy z siemieniem lnianym- używając blendera robimy z nich mus!
- kiedy kaszka będzie już gotowa- polewamy ją naszych musem!
- następnie dodajemy, powoli mieszając, eko kaszkę manną (i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu),
- po zagotowaniu odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby trochę wystygło (dodawanie miodu do gorącej kaszki mija się z celem, ponieważ ciepło niszczy wartościowe składniki miodu),
- po wystygnięciu dodajemy miód i mieszamy,
- w czasie gotowania się kaszki przygotowujemy nasze truskawy z siemieniem lnianym- używając blendera robimy z nich mus!
- kiedy kaszka będzie już gotowa- polewamy ją naszych musem!
Jest pysznie i jak za czasów dzieciństwa! ;)
Cukier dodawany do
kaszki mannej zastąpiłyśmy zdrowym miodem, a syrop obfitujący w cukier i
sztuczne barwniki- pysznymi i zdrowymi truskawkami (siemię lniane dodałyśmy
dla wzmocnienia konsystencji musu, do tego jeszcze, przy okazji, dostarczamy
dobre tłuszcze!).
Taki posiłek świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie ;)
Smaczności!
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyczna Mama ;)
Wszystkie te z Was,
które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam
do czytania wcześniejszych postów
(zaczynając od lipca). Znajdziecie
tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne,
zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz