Cześć Panienki! J
Ostatnio pisałam o tym dlaczego i jak ważne są tłuszcze w
diecie naszych Pociech. Dzisiaj, chcąc kontynuować temat, chciałabym wskazać Wam, jakie tłuszcze powinnyśmy wybierać,
przyrządzając potrawy dla naszych „Najmilejszych”… J
- MASŁO (najlepiej wybieraj to z eko-sklepów, ponieważ tylko wtedy masz pewność, że jest dobre gatunkowo)- zawiera przede wszystkim spore ilości witaminy A, która odpowiada za prawidłowy rozwój wzroku u naszych Maluchów, poza tym w jego składzie występuje bardzo dobra mieszanka krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są bardzo dobrze trawione i przyswajane przez organizm niemowląt,
- TRAN- bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, genialnie wpływających na
wzmocnienie odporności oraz prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego Malucha.
Tłuszcze pochodzenia roślinnego:
- OLEJ RZEPAKOWY BEZERUKOWY- dostarcza organizmowi witaminę E oraz witaminę K (wpływającą na metabolizm kości oraz krzepliwość krwi), ponadto zawiera tzw. idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1) (PLUSY DLA DOROSŁYCH- dużym walorem tego oleju jest również to, że ma baaardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego jest świetny do smażenia- lepszy niż oliwa z oliwek oraz ze względu na zawartość steroli roślinnych- jest zalecany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pomaga go obniżać),
- OLEJ RZEPAKOWY BEZERUKOWY- dostarcza organizmowi witaminę E oraz witaminę K (wpływającą na metabolizm kości oraz krzepliwość krwi), ponadto zawiera tzw. idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1) (PLUSY DLA DOROSŁYCH- dużym walorem tego oleju jest również to, że ma baaardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego jest świetny do smażenia- lepszy niż oliwa z oliwek oraz ze względu na zawartość steroli roślinnych- jest zalecany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pomaga go obniżać),
- OLEJ LNIANY- stosowany wyłącznie na zimno((!) w przeciwnym razie traci swe cenne
właściwości), jest prawdziwą skarbnicą kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (dobra wiadomość dla wszystkich
tych, których Pociechy mają opory przed jedzeniem ryb morskich;))
Mówi się, że kwasy
omega-3 mają duży wpływ na rozwój intelektualny dziecka, koncentrację oraz
zdolność umysłową, dlatego też zaleca się ich spożywanie już w okresie ciąży.
To jest moja tzw. mocna
czwórka! :)
Oczywiście z czasem możemy śmiało wprowadzić do diety
Dziecka olej słonecznikowy, oliwę, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni,
olej z orzechów włoskich i inne smakołyki roślinne, natomiast na sam początek
wymienione przeze mnie tłuszcze wystarczą… J
Jeszcze raz nawiążę do ostatniego postu- nie bójmy się dodawać tłuszczu do potraw
naszych Pociech! Wszyscy go potrzebujemy (w odpowiednich ilościach ;), znaczy z
umiarem).
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyczna Mama ;)
P.S.
Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej strony: www.facebook.com/dietetycznamama
Wszystkie te z Was,
które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam
do czytania wcześniejszych postów
(zaczynając od lipca). Znajdziecie
tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne,
zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J
(zdjęcia- źródła
ogólnodostępne w internecie:
-http://foch.pl/foch/1,133531,14855504,Ajurwedyjski_masaz_i_plukanie_ust_olejem__Moje_dwie.html,
-http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/316517,Maslo-jakie-witaminy-zawiera-i-ile-masla-spozywac.html)
-http://foch.pl/foch/1,133531,14855504,Ajurwedyjski_masaz_i_plukanie_ust_olejem__Moje_dwie.html,
-http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/316517,Maslo-jakie-witaminy-zawiera-i-ile-masla-spozywac.html)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz