Hej Panienki!
Ostatnio wspominałam o tym, że dodawanie dobrego tłuszczu do
pokarmów przygotowywanych dla naszych Pociech jest bardzo ważne. Dzisiaj
napiszę dlaczego jest to takie istotne i dlaczego nie należy ich ograniczać.
Zacznę od tego jakie tłuszcze możemy dostarczać do naszego
organizmu. Tłuszcze dzielimy na roślinne i zwierzęce (tu myślę, że wyjaśnienia
nie są niezbędne… ;)) innym podziałem, jest podział na tłuszcze (tzw. kwasy
tłuszczowe) nasycone i nienasycone (z czego te drugie dzielimy jeszcze na
wielonienasycone i jednonienasycone).
Prawda jest taka, że zarówno nasycone jak i nienasycone
kwasy tłuszczowe występują razem w 90% produktów. Sztuka jednak polega na tym,
aby wybierać przede wszystkim te, które mają w swoim składzie przewagę tych
nienasyconych (omega- 3 i omega-6). Gdzie ich szukać? Przede wszystkim w
roślinach (olejach roślinnych). W kwasy tłuszczowe nasycone obfitują tłuszcze
zwierzęce. Jednak należy pamiętać o tym, że dla pełnej równowagi naszego
organizmu musimy dostarczać zarówno jedne, jak i drugie kwasy tłuszczowe (z,
jak już wspominałam, przewagą tych nienasyconych).
U Niemowlaka tłuszcze stanowią około 50 % wartości
energetycznej, co robi z nich podstawowy składnik odżywczy w diecie Malucha. Im
dziecko jest starsze, odsetek tłuszczu w diecie zmniejsza się, jednak nadal
(nawet u dorosłych- zdrowych, bez problemów z za wysokim cholesterolem i
miażdżycą) wynosi on 25-30% dziennej wartości energetycznej.
Jakie są zadania tłuszczu w naszym organizmie:
- są elementem strukturalnym błon komórkowych,
- odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływają na funkcjonowanie mózgu,
- odpowiednia ich podaż usprawnia nasz układ immunologiczny (chronią przed chorobami)
- omega-3 obniżają poziom cholesterolu LDL (powszechnie uznawanego za ten „zły”) oraz podwyższają poziom cholesterolu HDL (uznawanego za ten „dobry”), ponadto hamują rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, ujędrniają skórę, zapobiegają nadwadze oraz otyłości, a także zmniejszają ryzyko tworzenia się blaszki miażdżycowej,
- omega-6 natomiast odpowiada za prawidłowe gojenie się ran, funkcjonowanie wątroby, funkcjonowanie nerek, a także wspomaga zapobieganie zakażaniom.
- odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływają na funkcjonowanie mózgu,
- odpowiednia ich podaż usprawnia nasz układ immunologiczny (chronią przed chorobami)
- omega-3 obniżają poziom cholesterolu LDL (powszechnie uznawanego za ten „zły”) oraz podwyższają poziom cholesterolu HDL (uznawanego za ten „dobry”), ponadto hamują rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, ujędrniają skórę, zapobiegają nadwadze oraz otyłości, a także zmniejszają ryzyko tworzenia się blaszki miażdżycowej,
- omega-6 natomiast odpowiada za prawidłowe gojenie się ran, funkcjonowanie wątroby, funkcjonowanie nerek, a także wspomaga zapobieganie zakażaniom.
Omega- 3 znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym oraz sojowym
oraz we wszystkim pochodzącym z morza ;) (ryby, skorupiaki, wodorosty, tran), a
także w nasionach soi, pestkach słonecznika, dyni, orzechach i żółtkach jaj.
Ciekawostka
Kwasy omega-3 łatwiej wchłaniają się, kiedy połączymy je z zielonymi warzywami i produktami bogatymi w witaminę E! J
Kwasy omega-3 łatwiej wchłaniają się, kiedy połączymy je z zielonymi warzywami i produktami bogatymi w witaminę E! J
Omega-6 szukaj w olejach- słonecznikowym, sojowym,
sezamowym, kokosowym, kukurydzianym, winogronowym.
Co z tym cholesterolem?
Czy warto od niego stronić? Owszem, jeżeli jego poziom w
naszym organizmie przekracza ogólnie przyjęte normy, ponieważ wpływa wówczas na
rozwój miażdżycy. Jeżeli natomiast nasze wyniki nie są niepokojące- nie
powinnyśmy ograniczać go do zero, ani w naszej diecie, a tym bardziej w diecie
dziecka.
Po co naszemu organizmowi cholesterol?
Jest odpowiedzialny za bardzo ważne funkcje, np. jest niezbędny do produkcji
kwasów żółciowych, licznych hormonów (których prawidłowe wydzielanie ma
kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu!), a także odpowiada za
syntezę witaminy D (tak istotnej dla tworzenia zdrowego i mocnego kośćca
naszych Pociech).
Dlatego też, moje Drogie, dbajcie o nerwowy rozwój swoich
Brzdąców! Nie namawiam Was do zabierania Maluchów na frytki czy pizzę, wręcz
przeciwnie, ale zachęcam do dodawania do potraw zdrowych tłuszczów roślinnych
oraz dobrego gatunkowo masła. Dostarczą one organizmowi dziecka odpowiednią
ilość cholesterolu potrzebną do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Tyle informacji na dziś! ;) Następnym razem napiszę Wam jakie konkretnie tłuszcze należy podawać naszym Słodziakom... ;)
Trzymajcie się Kochane,
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyczna Mama ;)
P.S.
Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej strony: www.facebook.com/dietetycznamama
Wszystkie te z Was,
które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam
do czytania wcześniejszych postów
(zaczynając od lipca). Znajdziecie
tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne,
zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J
<zdjęcia- źródło ogólnodostępne w internecie:
-http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/chcesz-aby-twoje-dziecko-bylo-malym-geniuszem-podawaj-mu-zdrowe-tluszcze/>
-http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/chcesz-aby-twoje-dziecko-bylo-malym-geniuszem-podawaj-mu-zdrowe-tluszcze/>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz