Cześć Dziewczyny!
Tyle mówi się o korzystnych właściwościach kwasów
tłuszczowych DHA (omega-3), szczególnie
zaleca się ich suplementację w okresie ciąży (o tym już pisałam) oraz w
okresie laktacji (o tym będzie dzisiaj;)). Dlaczego są one takie istotne?
Wiemy już o tym, że priorytetem dla naszego organizmu jest
wytwarzanie mleka dla potomka. Dopiero w dalszej kolejności wszystkie
wartościowe składniki rozprowadzane są po naszym ciele. Bywa też tak, że mimo zmniejszonej laktacji (ilościowo)-
jakość pokarmu pozostaje na stałym poziomie.
Zaleca się spożywać 200 mg DHA w ciągu doby (jeżeli jednak ryby morskie rzadko goszczą diecie karmiącej, zaleca się zwiększenie
przyjmowania DHA do 400- 600 mg na dobę).
DHA jest jednym z niewielu składników, których ilość w
mleku matki, uzależniona jest od ilości ich przyjmowania wraz z dietą. Mówi się, że kwasy te, w dużym stopniu odpowiadają za rozwój funkcji
poznawczych u naszego Malucha, a także sprzyjają rozwojowi intelektualnemu
(dzieci karmione mlekiem matki od
pierwszych dni życia cechowały się wyższym ilorazem inteligencji od tych
karmionych od początku mlekiem sztucznym). Udowodniono także, że odpowiednia podaż DHA w pierwszym miesiącu
życia Malucha zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji dróg
oddechowych oraz, do szóstego
miesiąca życia dziecka, znacząco skraca czas utrzymywania się objawów choroby.
Naukowcy zgadzają się również co do tego, że odpowiednie
przyjmowanie przez matkę DHA wspomaga rozwój mózgu dziecka. Badania
wskazują też na dodatkowe
korzyści, takie jak zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii u niemowląt.
To jeszcze nie koniec cudownych właściwości kwasów
tłuszczowych z rodziny omega- 3. Są one też składnikiem błon komórkowych (jako elementy budulcowe), biorą udział w
ochronie antyoksydacyjnej komórek, mają bezpośredni wpływ na ekspresję genów.
Znaczna ich ilość znajduje się w siatkówce oka, dlatego w szczególny sposób wpływają na
funkcjonowanie oraz jego rozwój.
Jeżeli chodzi o bezpośrednie korzyści dla nas samych, to
stwierdzono, że odpowiednia ilość dostarczanych
do organizmu DHA korzystnie redukuje poziom triglicerydów w surowicy krwi matki
oraz wpływa pozytywnie na profil lipidowy.
Wiele badań wskazuje na to, że suplementowanie kwasów
tłuszczowych z grupy omega- 3 u kobiet karmiących wpływa korzystniej na rozwój
psychoruchowy, inteligencję, sprawność narządu wzroku, sprawność językową oraz
pamięć dzieci niż u matek, które nie suplementują lub nie
spożywają tych kwasów w odpowiednich ilościach.
Gdzie w żywności
znajdziemy najwięcej DHA:
- ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, śledź),
- olej lniany,
- algi morskie,
- jajka,
- orzechy,
- tran oraz olej z wątroby rekina.
- ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, śledź),
- olej lniany,
- algi morskie,
- jajka,
- orzechy,
- tran oraz olej z wątroby rekina.
Drogie Mamuśki oraz Brzuchatki, pamiętajcie, że dostarczanie
do organizmu kwasów z rodziny omega-3 jest nie tylko szalenie ważne dla naszego
organizmu, ale przede wszystkim ma ogromne znaczenie w rozwoju naszej Pociechy!
J
Jedzcie rybki a do sałatek dodawajcie oleje roślinne! J
Pozdrawiam Was serdecznie!
Dietetyczna Mama ;)
P.S.
Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej strony: www.facebook.com/dietetycznamama
Wszystkie te z Was,
które są jeszcze Ciężarówkami zapraszam
do czytania wcześniejszych postów
(zaczynając od lipca). Znajdziecie
tam mnóstwo porad dotyczących żywienia w czasie ciąży oraz przepisy na smaczne,
zdrowe i wartościowe potrawy. Zachęcam…. J
(zdjęcia- źródło ogólnodostępne w internecie:
-http://www.dluzszezycie.pl/artykuly-o-zdrowiu/serce-i-uklad-krazenia/kwasy-omega-3-najczystsze-kwasy-EPA-DHA
-http://www.umysl.pl/umysl/981.php)
-http://www.umysl.pl/umysl/981.php)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz