wtorek, 23 lipca 2013

Szybko, smacznie i ZDROWO!

Moje Drogie... przepisy, które chciałabym tu umieszczać będą przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu (nienawidzę siedzieć pół dnia przy garach ;)), ale co najważniejsze- zdrowe!!! :)

Jako pierwsze danie obiadowe zaproponuję Wam łososia w ziołach z sosem z pomidorów, cukinii i oliwek, do tego ziemniaczki. 


  • Łosoś jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, bardzo ważnych dla rozwoju mózgu naszego Malucha,
  • Pomidory- cenne źródło potasu niezbędnego dla prawidłowej pracy serca,
  • Cukinia- zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, m.in. potas, wapń, witaminę C. 


Spożywanie warzyw w czasie ciąży jest szczególnie ważne ze względu na często występujące zaparcia (są bogatym źródłem błonnika, który świetnie im zapobiega) oraz konieczność dostarczania dużej ilości witamin i składników mineralnych.

  • Oliwki- są źródłem witamin antyoksydacyjnych (wit. A, C, E), które zapobiegają procesom nowotworzenia (czyli chronią nasz organizm przed zmianami idącymi w kierunku nowotworu), mają także cudowne działanie na tłuszcz znajdujący się w naszym organizmie (zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego),
  • Ziemniaki- o tej porze roku wybieram młode ziemniaczki i podaje je w skórce, ponieważ to własnie tuż pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych! Są bogatym źródłem zarówno potasu i witaminy C, a co najważniejsze mają właściwości alkalizujące, to znaczy, że odkwaszają nasz organizm, a co za tym idzie- zmniejszają ryzyko występowania ZGAGI! :)

Sposób przygotowania- banalnie prosty! :)
Ziemniaczki myjemy i wrzucamy dopiero do ZAGOTOWANEJ WODY (aby straciły jak najmniej witaminy C). Wody nie solimy, zrobimy to dopiero po ugotowaniu- na talerzu, ponieważ w ten sposób w naszej potrawie będzie zdecydowanie mniej tej przyprawy, a smakowo nie powinnyśmy odczuć znaczącej różnicy. Ważne w ciąży jest ograniczenie soli (szczególnie latem) ze względu na zatrzymywanie się wody w organizmie, a co tym idzie- opuchlizną. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojoną cukinię. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i oliwki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, niewielką ilością soli i pieprzem. Podduszamy. Po 10 minutach w samym środku naszej warzywnej "papraji" umieszczamy nasz piękny kawałek łososia (wcześniej obsypany szczyptą soli i pieprzem). Dusimy wszystko jeszcze koło 10-15 min. I... już! Gotowe! :)
Szybko, smacznie i zdrowo! ;) Smacznego dla Was i Waszych Maluchów! ;)



Pozdrawiam,
Dietetyczna Mama ;)